Koninklijke Gidsenbond

Brugge en West-Vlaanderen

Nederlands - English - français - Deutsch
Musea
De Brugse musea hebben een waaier aan collecties, de grootste troef is dan ook de grote verscheidenheid: van Vlaamse Primitieven tot actuele kunst, van de klassieke schone kunsten tot archeologische objecten, meubelen, zilver, folklore voor elk wat wils, dus.

Naast de permanente collecties lopen dikwijls tijdelijke tentoonstellingen die door onze gidsen ook gegidst worden

Museum 1 - Groeningemuseum
Een wereldberoemde collectie van Vlaamse Primitieven, met topstukken van Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Hans Memling en Gerard David, maar ook schilderijen en sculpturen uit de Renaissance, de Barok, het Classicisme en het Expressionisme zijn aanwezig.

Museum 2 - Gruuthusemuseum
Voormalig Paleis van de Heren van Gruuthuse. Gruuthuse herbergt allerhande voorwerpen die verwijzen naar het leven tussen de 15de en 19de eeuw. Van de meeste alledaagse tot de meeste bizarre: je vindt er zowel een guillotine en wapens als eeuwenoud meubilair en keukengerei. Van september 2006 tot 4 februari 2007: Tentoonstelling ‘Geloof & Geluk’

Museum 3 - Museum Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie
Dit historische hospitaalcomplex (13de-17de eeuw) met kerk met barok bevat een collectie schilderijen, beeldhouwwerken, meubilair, glasramen en een exclusieve zilververzameling.

Museum 4 - Het Arentshuis
Op de bovenverdieping: Brangwyn Schenking (1936): schilderijen, tekeningen, aquarellen, meubels. Op de benedenverdieping vinden afwisselende exposities van beeldende kunst plaats, aansluitend bij de Groeningecollectie.

Museum 5 - Memlingmuseum en Oud Sint-Janshospitaal
Het Sint-Janshospitaal is één van de oudste bewaarde hospitaalgebouwen van Europa. In het museum krijg je een idee van de vroegere ziekenzalen en het hospitaalleven. De oude apotheek en de kruidentuin zijn tevens een bezoek waard. In de hospitaalkapel zijn belangrijke meester van de Vlaamse Primitief Hans Memling te zien o.a. zijn Ursulaschrijn.

Museum 6 - Gezellemuseum
Geboortehuis van de beroemde Vlaamse dichter (1830-1899): literair-didactisch museum. Aan het huis ligt een romantische tuin, met als blikvanger ‘de man die vuur geeft’ van Jan Fabre.

Museum 7 - Museum voor Volkskunde
Acht 17de-eeuwse godshuizen, met een hedendaagse architecturale uitbreiding, herbergen een collectie oude voorwerpen in verschillende decors van weleer: een klas, een schoenmakerij, een apotheek, een herberg…

Museum 8 - Museum voor Archeologie
Dit museum confronteert de prehistorie, de Romeinse tijd, de vroege en volle Middeleeuwen met onze tijd. Per periode wordt het dagelijkse leven uit die tijd belicht via de thema’s wonen, werken, leven en sterven.

Museum 9 - Stadhuis en Brugse Vrije
Het Brugse stadhuis uit 1376 is één van de oudste in de Nederlanden. De gotische zaal met schitterende 19de-eeuwse muurschilderijen en gepolychromeerd gewelf is een kunstwerk op zicht. In het aanpalend museum maak je kennis met het thema ‘burger en bestuur’. De blikvanger van het Brugse Vrije is de monumentale schouw in de 16de eeuw door Lancelot Blondeel ontworpen.

Home - Sitemap - made by uwsoftware.be